RUSIJA

Rusija zatražila od Crne Gore da ukine azil ruskom oligarhu

Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde Crne Gore da ponište odluku o pružanju političkog azila biznismenu Telmanu Ismailovu koji je u Rusiji optužen za organizovanje ubistava, saopšteno je Sputnjiku iz tužilaštva.
Sputnik

„Prema navodima u medijima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je 22.10.2021. godine donelo odluku da pruži azil Ismailovu Telmanu. S tim u vezi, ministru unutrašnjih poslova, koordinatoru Ministarstva pravde, ljudskih i manjinska prava Crne gore je 25.10. ove godine upućen apel u kome je izraženo neslaganje sa stavom nadležnih organa Crne Gore u slučaju Telmana Ismailova sa zahtevom da se pokrene postupak ukidanja rešenja o pružanju azila“, navodi se u saopštenju Generalnog tužilaštva Rusije.

Tužilaštvo je 7. oktobra uputilo Crnoj Gori zahtev o izručenju Ismailova koji se u Rusiji tereti za otmicu, ubistvo i ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem, ali nije dobilo nikakav odgovor.
Ambasada Rusije u Crnoj Gori predala je crnogorskoj strani zahtev Generalnog tužilaštva Rusije, saopšteno je Sputnjiku.
Podsetimo, Ismailov je uhapšen početkom oktobra po poternici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji. Kako je pisao portal „Crime Russia“, Ismailov je nakon bekstva iz Rusija namerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada „štitila od izručenja ruskim vlastima”.
RUSIJA
Ruska ambasada traži od Podgorice da objasni pružanje azila azerbejdžanskom milijarderu
Komentar