RUSIJA

Rusija: Počela treća faza ispitivanja vakcine za adolescente

U Moskvi je počela treća faza kliničkog ispitivanja vakcine protiv kovida 19 za maloletnike „Sputnjik M“, u kojoj će učestvovati tri hiljade osoba uzrasta od 12 do 17 godina, izjavila je zamenica gradonačelnika Moskve za društveni razvoj Anastasija Rakova.
Sputnik
Ona je podsetila da su ovog leta u dve moskovske dečje bolnice počele prva i druga faza kliničkih ispitivanja koja će trajati godinu dana.
„Preliminarni rezultati nam omogućavaju da donesemo zaključak o efikasnosti i bezbednosti vakcine. Na osnovu posmatranja maloletnika u prve dve faze, Istraživački centar za epidemilogiju i mikrobiologiju ‘Gamaleja’ doneo je odluku o dozi vakcine ‘Sputnjik M’ za maloletna lica. Vakcinacija će se sprovoditi u dve faze vakcinom ‘Sputnjik M’ – to je ista dvokomponentna vakcina ‘Sputnjik Ve’ (Sputnik V) za lica starija od 18 godina, ali u manjoj dozi – 1/5 doze za odrasle“, objasnila je Rakova.
Krajem oktobra direktor Centra Aleksandar Gincburg izjavio je da se uskoro očekuje registracija dečje vakcine protiv virusa korona.
RUSIJA
Posle „Sputnjika Ve“ stiže i „Sputnjik M“
Komentar