RUSIJA

"Sila koja može da uništi pljačkaške horde nacista": 80 godina od jedinstvene parade u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je 7. novembra 1941. godine velika vojna parada u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije. Kako naglašavaju istoričari, ona je bila jedinstvena po tom što su vojnici i komandanti Crvene armije, nakon marša centrom sovjetske prestonice, odlazili direktno na front.
Sputnik
1 / 9

Bitka za Moskvu je počela 30. Septembra 1941. Godine. Na prestonicu SSSR je krenulo oko 1,8 miliona vojnika, 14.000 tenkova i minobacača.

2 / 9

Bez obzira na veoma teške uslove tokom odbrane Moskve, sovjetsko rukovodstvo je, sa ciljem da podigne moralni duh stanovnika, odlučilo da organizuje paradu.

3 / 9

Kako navode istoričari, vojnici i komandiri Crvene armije su tek dan uoči parade saznali ko će od njih učestvovati u maršu.

4 / 9

Paradom je komandovao general Pavel Artjomov, dok se prisutnima obratio lično Josif Staljin.

5 / 9

„Ceo svet nas gleda kao na silu, koja može da uništi pljačkaške horde nemačkih osvajača… Velika oslobodilačka misija pala je na nas. Budite dostojni te misije!“, obratio se Staljin vojnicima.

6 / 9

Na paradi je učestvovalo oko 30.000 vojnika.

7 / 9

Nakon parade, vojnici su otišli na front.

8 / 9

Tenkovi idu na front

9 / 9

„Ovaj događaj je odigrao ogromnu ulogu u jačanju moralnog duha vojske, sovjetskog naroda, i imao veliki međunarodni značaj“, napisao je u svojim memoarima maršal SSSR Georgij Žukov.

Komentar