RUSIJA

Ruski nutricionista: Kokice – popularna užina dobra za krvne sudove i srce

Kokice spremljene u kućnim uslovima bez dodatog šećera i aditiva su odlična „superhrana“ koja pomaže u poboljšanju zdravlja gastrointestinalnog, kardiovaskularnog sistema i kože, izjavila je nutricionista i dijetog Nadežda Capkina.
Sputnik

„Zrna kukuruza od kojih se prave kokice sadrže vitamine B, gvožđe, cink, bakar, kalijum, magnezijum, fosfor, mangan i polifenolne antioksidanse. Svi ti elementi pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i problema sa varenjem“, objasnila je specijalista.

Prema njenim rečima, slatke i spremane na ulju kokice drastično povećavaju nivo holesterola. Jedna mala kofa takve poslastice sadrži oko 600 kalorija, kaže nutricionista.

„To više nije bezopasna užina, već prava bomba, koja dovodi do povećanja kilograma i, kao rezultat toga, do raznih bolesti“, upozorila je Capkina.

Pored toga, slane kokice narušavaju ravnotežu vode u telu i izazivaju pojavu otoka i celulita.
„Transmasti iz ulja postaju katalizatori razvoja kancera, izazivajući bolesti respiratornog sistema, što je posebno opasno za astmatičare. Masnoća iz poslastica pod uticajem visokih temperatura počinje da oslobađa otrovnu supstancu diacetil koja u nekim slučajevima dovodi do razvoja plućne fibroze i Alchajmera. Aromatični aditivi izazivaju različite bolesti gastrointestinalnog trakta“, objasnila je dijetolog.
RUSIJA
Ruski dijetolog otkriva: Koje proizvode ne treba jesti ako ste na dijeti
Komentar