Gorila među leptirima: Pobednici konkursa Zaštita prirode 2021.

Ovogodišnje pobedničke slike odabrao je žiri u kom je bio i poznati američki kantautor Ben Folds, koji je i sam strastveni fotograf i član prestižne organizacije Sony Artisans of Imagery. Bilo je više od 100.000 prijavljenih radova, a veliku nagradu osvojila je fotografija gorile koja prolazi kroz oblak leptira.
Sputnik
1 / 12

Ženka gorile „Malui“ prolazi kroz oblak leptira u specijalnom rezervatu Džanga Sanga u Centralnoafričkoj Republici.

2 / 12

Jake kiše u Keniji tokom januara 2020. godine izazvale su izlivanje jedne od većih reka sa najtežim poplavama do tada. Jedina na svetu zajednica od 5 muških geparda pokušavala je da pređe ovu reku uprkos užasno snažnim strujama. Činilo se da je to zadatak osuđen na neuspeh. Nakon nekoliko sati pažljivog istraživanja obale, odjednom su skočili u vodu, pokušavajući da preplivaju reku i tada je nsatala ova fotografija. Konačno su uspeli da preplivaju oko 100 metara nizvodno od mesta odakle su skočili.

3 / 12

Neposredno pre Monsuna, svici se okupljaju u određenim regionima Indije, a na nekoliko posebnih stabala poput ovog nalaze se u ogromnom broju koji ide i do nekoliko miliona. Ova posebna slika je nastala od 32 slike ovog drveta (svaka po 30 sekundi ekspozicije). Kasnije su slike složene u Fotošopu. Ova slika zapravo sadrži 16 minuta gledanja ovog neverovatnog drveta.

4 / 12

Put do kuće u Junanu u Kini.

5 / 12

Trup pantanalskog aligatora (Caiman yacare) u suvoj zemlji. Fotografija snimljena dronom 4. oktobra 2020. godine, u jeku suša koje su te godine pogodile Pantanal, jedno od najvećih kontinentalnih močvarnih područja na svetu koje se nalazi na jugozapadu Brazila.

6 / 12

Riba ribi grize rep: Štuka je uhvatila velikog soma i ne pušta ga. Ne znamo kako se završila ova situacija, ali trajala je oko sat vremena, kada je fotografu nestalo vazduha, pa je morao da izroni.

7 / 12

Vodič u pustinji Sahara u borbi protiv peščane oluje.

8 / 12

Ove godine zbog visokog vodostaja ogromno polje suncokreta nije moglo biti pokošeno. Zimi je privlačilo na hiljade različitih vrsta ptica.

9 / 12

Dolazi leto i lotosov cvet širom Kine raste i cveta. Početak leta je pravo vreme da ovaj cvet pokaže svoju snažnu vitalnost s kojom je preživeo hladnu zimu.

10 / 12

Voda i ljudi.

11 / 12

Sumatranski orangutan Brenda je spašena iz ruku ljudi koji su loše postupali prema njoj i povređivali je. Ima samo tri meseca i još uvek nema zube. Na fotografiji je ceo tim veterinara koji se sprema da je operiše i sanira povrede koje su joj naneli ljudi. Sumatranski orangutan je ugrožena vrsta. Imaju čak 97% isti DNK kao ljudi.

12 / 12

Nova opasnost za podvodni svet: otpad COVID-19. Prema izveštaju Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja, otpad koji je isti kao 33.880 plastičnih flaša odlazi u Mediteransko more svakog minuta. Ova fotografija je osvojila i prvo mesto na takmičenju fotoreportera Andrej Stenjin.

Komentar