SRBIJA

Dan kada je oslobođen Beograd - posle 1.287 dana okupacije došla je sloboda

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu obeležava se danas polaganjem venaca na nekoliko lokacija u gradu.
Sputnik
Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.
Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.

“Na današnji dan pre 77 godina naš Beograd oslobođen je posle 1287 dana fašističke okupacije. Beograd ponosno slavi svoju slobodu. Jutros će u svim beogradskim osnovnim školama deci biti pročitan Proglas grada Beograda povom Dana oslobođenja Beograda. Ponosan sam jer slavimo svoju istoriju i našu antifašističku borbu. Do 2013. godine to je nažalost bilo zabranjeno u našem gradu”, napisaao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Borbe za Beograd, kako kaže, su bile su toliko krvave da je za samo jednu kuću ili neku od predratnih zgrada ginulo desetine partizanskih i sovjetskih vojnika. A oslobađala se kuća po kuća, ulica po ulica, jer su se okupator dugo spremao za opsadu boreći se do poslednjeg čoveka.
“Hiljade partizanskih i sovjetskih boraca izgubilo je živote tokom devet dana borbi u ”Operaciji Beograd”. To su bili mladići i devojke koji su poginuli da bismo mi danas živeli u slobodi. Oni su sahranjeni na groblju Oslobodilaca Beograda gde ćemo i danas položiti cveće u njihovu čast poštujući žrtvu koju su podneli.
Kada je pao i poslednji nemački položaj, kada su poslednji nacisti isterani iz šupa, zemunica, pa čak i iz beogradske kanalizacije – okončana je okupacija Beograda i na palati Albanija zavijorila se zastava Slobode”, dodao je on.
Naveo je da je danas naša je obaveza da učimo i da čuvamo sećanje na mlade ljude koji su izgubili živote zbog naše slobode., da cenimo našu slobodu i da je nikada i nikome ne damo.
Komentar