RUSIJA

Japan: Pratimo ruske i kineske brodove

Vlada Japana prati akcije ruskih i kineskih ratnih brodova koji učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama u Japanskom moru, izjavio je zamenik glavnog sekretara kabineta japanskog premijera Jošihiko Isozaki.
Sputnik

„Zabeležili smo 18. oktobra prolazak 10 kineskih i ruskih brodova koji su se kretali kroz moreuz Cugaru od Japanskog mora prema Tihom okeanu. Pet brodova je pripadalo Rusiji, a pet Kini. Ovakve akcije su prvi put zabeležene“, naglasio je on.

Isozaki je naveo da vlada Japana nastavlja da i dalje da prati ruske i kineske brodove.
Ranije je Ministarstvo Japana izjavilo da je prolazak brodova Ratne mornarice Rusije i Kine u skladu sa međunarodnim normama i da nisu narušene granice.
Zajedničke rusko-kineske vojne vežbe „Pomorska saradnja 2021“ trajale su 14-17. oktobra u Japanskom moru, saopštila je pres služba Istočnog vojnog okruga Pacifičke flote Rusije. Održano je više od 20 različitih vežbi, a mornari su radili na zajedničkim taktikama manevrisanja i na organizaciji komunikacije.
Zajedničke vežbe Rusije i Kine prvi put su održane u avgustu 2005. godine. Od 2012. godine se svake godine održavaju specijalizovane pomorske vežbe Morska interakcija čiji je cilj jačanje borbene gotovosti Rusije i Kine sa ciljem zajedničkog suočavanja pretnjama na moru. Tokom 2020. godine vežbe se nisu održale zbog pandemije virusa korona.
RUSIJA
Na Krimu održane vežbe sa više od 40 brodova Crnomorske flote
Komentar