SVET

Liban bio u potpunom mraku: Snabdevanje električnom energijom delimično obnovljeno

Dve najveće elektrane u Libanu bile su primorane da obustave danas rad zbog nedostatka goriva zbog čega je ta zemlja ostala u mraku, ali je posle nekoliko sati snabdevanje električnom energijom delimično obnovljeno, javlja državna novinska agencija NNA.
Sputnik
Potpuna obnova se očekuje u narednim satima, navodi libanska agencija.
Prema ranijim navodima, očekivalo se da će Liban, zemlja sa skoro šest miliona stanovnika, biti bez struje nekoliko dana.
Kako je ranije danas izvestio „Skaj njuz“, proizvodnja u elektranama „Zahrani“ i „Deir Amar“ pala je ispod 200 megavati.
Postrojenja su ostala bez goriva jer vlada nije imala dovoljno deviza da isplati strane dobavljače. Naime, brodovi koji prevoze naftu i gas navodno su odbili da pristanu u Liban dok im se isplata ne izvrši u američkim dolarima, navodi RT.
Kako se dodaje, situacija sa snabdevanjem električne energije bila je kritična i pre ovoga, a građani su imali struju samo dva sata dnevno.
Libanska državna kompanija je krajem septembra upozorila na mogućnost potpunog nestanka struje zbog nedostatka goriva, navodeći da nema opcije za rešavanje tog problema.
Liban se, inače, suočava sa velikim ekonomskim problemima zbog epidemije virusa korona i posledica prošlogodišnje razorne eksplozije u Bejrutu.
RUSIJA
Energetska kriza se pogoršava: Evropa traži od Rusije više uglja
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Komentar