Prema njenom mišljenju, u ishrani ne bi trebalo koristiti bob i sočivo, jer sadrže oligosaharide koji izazivaju nadimanje, kao i kupus, šargarepu, kajsije i šljive, jer sadrže skrob i šećer.
„Umesto voća koje je bogato fruktozom, kao što je dinja, potrebno je jesti kivi. On sadrži velike količine enzima aktinidain koji pomaže u razgradnji proteina i sprečava nadutost“, rekla je nutricionista.
Pored toga, iz ishrane je potrebno isključiti i veštačke zaslađivače kao što su aspartam i sukraloza i prirodni šećer sorbitol koji se teško vare i nisu korisni za organizam.
„Hrana od celog zrna je zdrava, ali sadrži mnogo vlakana koja utiču na stvaranje gasova. Potrebno je da pijete više vode i postepeno navikavate organizam na vlakna i celo zrno, jer tečnost pomaže hrani da se kreće po probavnom traktu i sprečava nadutost“, savetuje Kalen.
Ona smatra da je najštetnije jesti hranu iz konzervi, so, čips, krekere i brzu hranu.
„Ove namirnice su prava bomba koja je spremna da eksplodira u vašem digestivnom traktu“, upozorila je dijetolog.
Posavetovala je da se umesto brze hrane jede meso, a da se gazirana pića zamene vodom sa limunom, nanom ili krastavcima.