SRBIJA

Nagrada će čuvati sećanje na Radmilu Savićević

Nagrada Zlatna antena za najbolju žensku epizodnu ulogu od ove godine nosiće ime po legendarnoj glumici Radmili Savićević, najavili su organizatori Festivala drama i serija FEDIS.
Sputnik
Jedanaestimeđunarodni Festival drama i serija FEDIS biće održan od 5. do 7. oktobra 2021. godine u Domu omladine u Beogradu uz učešće šesnaest serija iz Srbije i regiona.
Organizatori FEDIS-a nastavljaju tradiciju pa posle nagrade za najbolju mušku glavnu ulogu “Ljubiša Samardžić” i nagrade Zlatna antena za najbolju žensku glavnu ulogu po Mileni Dravić, još jedna naša legendarna dramska umetnica imaće nagradu sa svojim imenom na manifestaciji posvećenoj TV dramama i serijama.
Radmila Savićević (devojačko Milenković) rođena je 8. februara 1926. godine u Kruševcu, gde je i započela glumačku karijeru u tamošnjem pozorištu. Odigrala je više od 70 uloga na filmu i televiziji, ali je svoje najzačajnije role ostvarila upravo u TV serijama. Ostaće upamćena kao gazdarica Savka u “Diplomcima”, Violeta u “Kamiondžijama”, Baba Tomanija u seriji “Babino unuče”, Šurdina baba u “Vrućem vetru”, Vuka Petrović u “Pozorištu u kući”, Žarka u “Boljem život”u i na kraju kao Riska Golubović u “Srećnim ljudima”, za koju je dobila nagradu Novosti - “Ona i on”, na festivalu u Nišu zajedno sa Velimirom Batom Živojinovićem, 1994. godine. Preminula je na dan rođenja 2001. godine u Beogradu i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Bila je udata za kolegu Božidara Savićevića.
Komentar