DRUŠTVO

Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji u PTT muzeju /foto/

U okviru manifestacije Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, koja se održava povodom 145. godišnjice početka Srpsko-turskog rata i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju, u PTT Muzeju svečano je otvorena izložba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“.
Sputnik
Svečanosti u PTT muzeju, između ostalih, prisustvovali su i zamenica ministra kulture Ruske Federacije, Olga Jarilova, ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko, pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije, Danijela Vanušić, kao i direktorka Muzeja Polenova, Natalija Polenova.
Izložba „Vasilij Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ u Muzeju pošte u Beogradu
„Patriotska i društvena uloga poštanske službe posebno je dobijala na značaju u ratnim i vanrednim okolnostima, kada je njena misija povezivanja ljudi neretko imala presudan uticaj na istorijske okolnosti“, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.
Zamenica ministra kulture Ruske Federacije Olga Jarilova na otvaranju izložbe
Zato je Pošta Srbije s velikim ponosom prihvatila da ovom izložbom i prigodnim filatelističkim izdanjem oda počast ruskim dobrovoljcima, koji su se borili na strani Srbije, ali i da potvrdi istinsku posvećenost naše države i naroda dugoročnom prijateljstvu sa ruskim narodom, istakao je Đorđević.
Jedno od dela ruskog ratnika - slikara Vasilija Polenova
Izložba „Vasilije Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ prikazuje radove koje je ovaj veliki ruski likovni umetnik, dobrovoljac i akademik, napravio na frontu, kada se borio na strani Srba u Srpsko-turskom ratu (1876).
Izložba „Vasilij Polenov: srpski rat očima ruskog umetnika“ u Muzeju pošte u Beogradu
Izloženi su eksponati koji se čuvaju u fondovima Tretjakovske galerije i Muzejskog kompleksa Vasilija Polenova, kao i odlomci iz njegovih „Dnevnika ruskog dobrovoljca“, koji su tokom 1877. godine objavljeni u časopisu „Pčela“.
Zoran Đorđević na otvaranju izložbe
Na izložbi su prikazani i vredni eksponati iz fundusa muzeja Udruženja „Adligat“, koji svedoče o ulozi ruskih dobrovoljaca u Srpsko-turskom ratu.
Izložba je za posetioce, kako je saopšteno, otvorena do 7. oktobra.
Dela Vasilija Dimitrijeviča Polenova našla su se i na filatelističkom izdanju pod nazivom „Srpsko-turski rat: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca“, koje je nastalo u saradnji Pošte Srbije i Ruskog doma u Beogradu, a koje se od danas nalazi u opticaju.
Dani duhovne kulture Rusije – Sećanje na ruske dobrovoljce koji su branili Srbiju
DRUŠTVO
Tako je govorio Dostojevski: Samo Rusija može Srbiju da sačuva od propasti
Komentar