Pojedine namirnice mogu direktno uticati na sastav tela i mogu imati ulogu u smanjenju visceralnog masnog tkiva.
Riba
Masne ribe-poput lososa, tunjevine, sardina i skuše - dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Ove posebne sorte ribe bogate su zdravim mastima, proteinima i vitaminom D.
Nutricionista Anya Rosen objašnjava da se pokazalo da su omega-3 masne ribe zdrave za srce i da pomažu u sastavu telesne masti kroz različite mehanizme, poput poboljšanja osetljivosti na insulin i borbe protiv upale.
Masna riba takođe je odličan izvor proteina koji ubrzavaju metabolizam i povećavaju nivo hormona sitosti, navodi Rosen.
Kokosovo ulje
Ovo tropsko ulje ima lošu reputaciju zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, istraživanja pokazuju da specifična vrsta masti u kokosovom ulju, trigliceridi srednjeg lanca, mogu značajno da smanje ukupnu količinu masti koju telo skladišti, čak i u kontekstu viška kalorija.
Pasulj
Jedno istraživanje sugeriše da bi konzumiranje više pasulja moglo da pomogne u smanjenju ukupne akumulacije visceralne masti, kaže nutricionista Nikol Stefanou i dodaje da je pasulj odličan izvor prebiotičkih vlakana.
Stefanou objašnjava ovaj mehanizam navodeći da, iako se ova rastvorljiva vlakna ne mogu probaviti, ona se u organizmu mogu pretvoriti u kratkolančane masne kiseline, uz pomoć zdravih mikroba u crevima. Studije dovode u vezu kratkolančane masne kiseline sa smanjenjem visceralne masti.
Jogurt
Jedno istraživanje sugeriše da je konzistentan unos jogurta smanjio količinu uskladištenog masnog tkiva u stomaku. Drugim rečima, probiotičko dejstvo jogurta bilo je dovoljno za regulisanje telesne masti ispitanika koji su konzumirali jogurt dosledno.
Jogurt je posebno uravnotežen u makronutrijentima i sadrži dobar izvor proteina. On održava sitost i smanjuje ukupni unos kalorija.
Osim toga, jogurt sadrži zdrave bakterije, nazvane probiotici, koje pomažu rad creva, smanjuju nadutost ili druge probavne probleme. Jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji su konzumirali punomasni jogurt izgubili kilograme i smanjili obim struka.
Jaja
Doručak s visokim procentom proteina i niskim glikemijskim indeksom idealan je za početak dana onih koji žele da smršaju.
Studija je pokazala da su čak i bez smanjenja kalorija učesnici izgubili visceralnu masnoću zamenom ugljenih hidrata za niži glikemijski izbor - poput kombinacije proteina i masti.
Zbog toga što su dobar izbor proteina i zdravih masti, jaja su odlična namirnica za doručak, prenosi portal Kliks.