Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa i predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend.
Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.
Događaj će trajati jedan dan (18.09.2021) od 11.00 do 21.00 čas duž čitavog prostora Skadarlije i osmišljen je kao višeslojna predstava sa nekoliko različitih nivoa, gde se uporedo odvija više aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturno-zabavnom programu.
Devet skadarlijskih restorana takmičiće se u pripremanju specijaliteta. Ocenjivaće ih tim renomiranih, licenciranih sudija. Sva takmičarska jela će biti na raspolaganju za konzumaciju posetiocima festivala od 17 časova, kada će zvanično i biti proglašeni pobednici. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta ide u dobrotovorne svrhe.