SPORT

Kako je Duda pobedio sankcije /video/

Dušan Duda Ivković, legendarni srpski košarkaški trener, preminuo je u 78. godini, a pored trofeja i medalja koje je osvojio ostaće upamćen i kao čovek koji je spasao srpsku košarku u vremenima međunarodne izolacije.
Sputnik
Prva polovina '90. godina prošlog veka protekla je u užasnim događajima koji su se nizali kao na traci, a u senci svega ostao je sport.
Potpuna tragedija je bila činjenica da su sportski timovi SR Jugoslavije dobili zabranu takmičenja na međunarodnoj sceni, baš u momentima kada su postojale briljantne generacije u mnogim sportovima.
Tu se izdvaja košarka.
Iako se očekivalo da jugoslovenski tim, na talasu sjajne generacije mladih igrača krene u osvajanje Evrope i sveta, do toga umalo nije došlo zbog sankcija, ali se sa spasonosnim rešenjem pojavio Dušan Ivković.
SPORT
Kada Duda zatraži tajm-aut... /video/
Posle godina provedenih u Radničkom, Partizanu, Duda je prvi put krenuo put Grčke 1980. godine kada je seo na klupu Arisa, ali se vratio posle dve sezone u svoj Radnički, da bi posle boravka u Šibenki i Vojvodini ponovo krenuo na put – u PAOK pa Panionios.
Baš u tom vremenu, trebalo je pronaći način za stvaranje uslova za reprezentaciju Jugoslavije, ukoliko se pojavi bilo kakva šansa da se ona nađe na nekom velikom takmičenju.
Duda je pronašao način – okupio je zvezde jugoslovenske košarke kod sebe u Grčkoj i organizovao pripreme o čemu je za Sputnjik svedočio njegov tadašnji pomoćnik Milan Minić.
„Gledalo je samo da se odigra nešto, da se odigraju prijateljske utakmice sa onima koji su hteli i mogli da igraju sa nama, nisu svi smeli, ali je nama bilo važno da imamo kontinuitet okupljanja. Duda je tu napravio veliki posao, u takvim uslovima i sa njegovim vezama, drugačije nije moglo“, rekao je Minić.
Kao reprezentacija „svih zvezda“ SR Jugoslavije, ekipa se pripremala i kroz potonje kvalifikacije u Bugarskoj uspela je da stigne do pozicije da se plasira na Evropsko prvenstvo.
„U vreme sankcija mi nismo mogli da okupimo igrače u Beogradu. Mnogi su se plašili da će biti mobilizovani i odvedeni na ratište, a nije se lako moglo ni doputovati u zemlju. Međutim, imali smo veliku podršku i Grka i mojih klubova u kojima sam radio tako da smo uspevali da, uz pomoć grčkog saveza, formiramo Ol-star timove jer nismo mogli da se zovemo Jugoslavija. Ja sam preuzimao ulogu i organizatora i pripreme i sve ostalo“, govorio je Ivković.
Ostalo je istorija, osvojeno je zlato, Predrag Danilović je „zakucao“ Arvidasa Sabonisa, Hrvati su pobegli sa pobedničkog postolja, usledio je čuveni balkon...
SPORT
Preminuo Duda Ivković
Komentar