Predviđa se da će pušač od 65 godina pušenjem oduzeti više od četiri godine života, u odnosu na one koji ne puše, a ranija smrt za pet godina preti onima koji ne jedu masnu ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (sardina, skuša, haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške, navodi „Ameriken džurnal of klinikal nutrišn“.
Riba produžuje život
„U Japanu, gde je omega-3 indeks veći od osam odsto, očekivani životni vek je oko pet godina duži nego u SAD, gde je omega-3 indeks oko pet odsto. Zato, u praksi, prehrambeni izbori koji povećavaju omega-3 indeks mogu produžiti život. Čini se da su pušenje i omega-3 indeks faktori rizika na koje je najlakše uticati“, kaže dr Majkl Mekbarni sa Univerziteta Gvelf u Kanadi.
Omega-3 indeks je sadržaj EPA i DHA u eritrocitima izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina i smatra se odličnim biomarkerom za koronarnu bolest srca i rizik od iznenadne srčane smrti povezane s povišenim holesterolom.