REGION

Bošnjački potpredsednik RS optužio Srbiju da je remetilački faktor na Balkanu

Potpredsednik Republike Srpske iz reda Bošnjaka Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je, kako tvrdi, „ključni remetilački faktor na Balkanu“ i da „njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost“.
Sputnik
„Separatistička politika koju sprovodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je da prikažu Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju“, tvrdi Salkić, prenela je Fena.
Prema njegovim rečima, „ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti“.
„Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije sprečila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima“, rekao je Salkić i dodao:
„To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. ’'Srpski svet'‘ kao terminološka zamena za ’veliku Srbiju‘ danas se implementira u ovom entitetu".
Prema saopštenju, prenosi Tanjug, zajednički nastavni planovi i programi, Dan srpske zastave, zakon o ćirilici i jeziku srpskog naroda, iskazan interes da se zajedno obeležava Dan Republike Srpske i Srbije očiti su primeri „mirnodopske agresije, ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, mira i stabilnosti“.
„Građani Bosne i Hercegovine treba da budu svesni toga u situaciji kada je funkcionisanje države ugroženo od separatista i njihovih inostranih mentora“, navodi se u saopštenju, povodom današnje tradicionalne posete Veljači i Srebrenici u organizaciji „Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine“.
REGION
Mogu li Vučić, Milanović i Erdogan da smire Bosnu
Komentar