RUSIJA

Putin: Nemamo nameru da ograničavamo korišćenje Severnog morskog puta

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema plan da ograničava druge države da koriste Severni morski put.
Sputnik

„Mi pratimo procese u drugim državama koje iskazuju zabrinutost zbog toga što Rusija aktivno osvaja Severni morski put i da, navodno, nekoga ograničavamo, ali to nije istina. Mi nemamo plan nikome da branimo. Pored toga, želimo da se ovaj projekat razvija u strogoj korelaciji sa međunarodnim morskim pravom“, rekao je Putin na plenarnom zasedanju Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

„Postoji konvencija iz 1982. godine i na temu Arktika postoji još jedan dokument. Mi se sada pridržavamo i planiramo i da se u budućnosti pridržavamo tih osnovnih dokumenata. Nama to u potpunosti odgovara, između ostalog i to, što najekonomičnija i najbezbednija maršruta Severnog morskog puta prolazi kroz ruske teritorijalne vode. Šta tu može da nam ne odgovara? Nama u potpunosti sve odgovara", dodao je on.

Prema rečima predsednika, što se efikasnije koristi ta maršruta to je bolje.
„Podržavamo i zainteresovanost Indije za zajednički rad, kao i interes Kine i drugih azijskih, kao i evropskih zemalja", naveo je Putin.
Ruski predsednik je dodao da će se u okviru Severnog saveta ponovo vratiti tom pitanju.

„Nismo detaljno, ali smo mnogo pažnje posvetili tom pitanju i na sastancima u Ženevi sa predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom. Nadam se da će reakcije svih partnera od Kanade do Danske, kao i drugih učesnika procesa biti posvećene zajedničkom radu, a ne u traženju novih povoda za sukobe", rekao je Putin.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
RUSIJA
Japan: Severni morski put značajan za isporuku gasa
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Komentar