RUSIJA

Zelenski doneo u Vašington plan transformacije Ukrajine vredan skoro 300 milijardi dolara

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, u okviru radne posete Sjedinjenim Američkim Državama, učestvovao je u prezentaciji plana za transformaciju Ukrajine pred predstavnicima američkih analitičkih centara i novinarima, saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika.
Sputnik

„U planu se nalazi više od 80 projekata. To su ambiciozni projekti ukupne vrednosti 277 milijardi dolara. Njihovo finansiranje je predviđeno budžetom Ukrajine kao i korišćenjem programa međunarodne pomoći, kredita i investicija“, rekao je ukrajinski predsednik i izrazio nadu da će se američki partneri aktivno priključiti realizaciji ovog ambicioznog plana.

On je pojasnio da dokument koji se zove „Velika pravda i mogućnosti - izgradnja prosperitetne i održive Ukrajine“ („A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine“), definiše viziju razvoja Ukrajine sledećih godina kao „tvrđavu bezbednosti, digitalizacije, infrastrukturnog i agrarnog haba“.
„Mi imamo jasnu viziju kako bi trebalo da izgleda Ukrajina za pet do deset godina. To je ambiciozan plan transformacije naše zemlje. Više pravičnosti, više mogućnosti – gradimo uspešnu i stabilnu Ukrajinu“, rekao je ukrajinski predsednik.
Prema rečima Zelenskog, plan ekonomske transformacije Ukrajine određuje ambiciozne ciljeve razvoja ljudskog kapitala, obezbeđivanje „zelene" transformacije i energetske bezbednosti zemlje.
On je dodao da dokument predstavlja instrument za razvoj strateškog partnerstva Ukrajine i SAD na polju ekonomije i imaju zajedničke ekonomske i investicione projekte.
Ukrajinski predsednik je u svom obraćanju naveo da je za 30 godina od trenutka uspostavljanja nezavisnosti država izgubila ne mali broj mogućnosti, s obzirom da su političari stalno odlagali promene „za sutra". Pritom, po njegovim rečima, sada se u Ukrajini jača antikorupcijska strategija, oni koji su vršili korupciju se pozivaju na odgovornost, primenjuju se zakoni za podršku ukrajinskim i stranim investitorima, dok je bezuslovni prioritet vladavina prava i reforma pravosudnog sistema.
„Sve ove promene su se dogodila u periodu rata. Bezbednost je ključni izazov za Ukrajinu, dok je potpuni oporavak suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine ključni cilj", podvukao je on.
Pored toga, Zelenski je u SAD, sa predsednikom Svetske banke Dejvidom Milpasom, razmotrio agrarnu reformu, navodnjavanje i razvoj agrarnog sektora.
„Hvala Vam za pažnju koju posvećujete Ukrajini i ukrajinskim projektima. Mi smo zemlja koja sigurno ide putem reformi, implementira standarde Evropske unije i NATO-a. Na ovom putu imamo odličnu saradnju sa Svetskom bankom", saopštio je predsednik Ukrajine na Tviteru.
Zelenski je takođe predložio Svetskoj banci da učestvuje u realizaciji plana transformacije Ukrajine. On je napomenuo i važnost učešća banke u projektima za finansiranje izgradnje i rekonstrukcije autoputeva.
RUSIJA
Ukrajina uspostavlja bezbednu liniju komunikacije sa Amerikom
Komentar