Voja Brajović o Lanetu Gutoviću: Njegov humor je bio lagan, a ubadao je kao stršljen

Milan Lane Gutović bio je jedan od najdarovitijih glumaca, ne samo u našoj generaciji, nego u čitavoj drugoj polovini 20. veka. I ne samo što je bio darovit, nego je bio i šarmantan, nije bio samo veliki glumac i umetnik, nego i izuzetno duhovit čovek, rekao je za Sputnjik glumac Voja Brajović povodom vesti o smrti kolege.
Sputnik
„Njegov vrhunski cinizam krasi, po mom mišljenju, zaista najdarovitije ljude, to retko ko ima. Posedovao je smisao za humor kojim je baratao tako lagano, a ubadao kao stršljen. Bila je privilegija provoditi vreme s njim i pamtiti njegove ubode, njegove šale, njegove komentare koje je izgovarao s takvom lakoćom i brzinom. I upravo to merim s njegovim ogromnim glumačkim talentom“, rekao nam je Voja Brajović.
Milan Gutović, jedan od najznačajnijih srpskih glumaca, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u periodu od 1967. do 2002. godine, preminuo je danas u Beogradu.
Milan Gutović u predstavi "Buba u uhu"
Rođen je 11. avgusta avgusta 1946. u Umci kod Beograda. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. u klasi profesora Milenka Maričića.
Iste godine, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta Bojan Stupica odlučuje da podmladi i osveži ansambl, pa grupa mladih glumaca, među kojima je i Gutović, biva primljena u ansambl JDP-a.
U grupi koja je nazvana „Bojanovim bebama”, pored Milana Gutovića, bili su Gojko Šantić, Tanasije Uzunović, Dušan Đurić, Mirjana Vukojčić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Josip Tatić, Svetlana Bojković i Branko Cvejić.
Milan Gutović je ubrzo pokazao svoju glumačku osobenost i zaigrao glavne uloge. U JDP-u je bio do 2002. godine i ostvario u njemu više desetina uloga.
Milan Lane Gutović o „Zelenoj čoji Montenegra“: Nema više prijatelja kakvi su bili Kapor i Džumhur
Bio je i nezaboravni Kamij Šandebiz u originalnoj podeli predstave „Buba u uhu“. Poslednju ulogu u JDP-u, lik Vasilija Šopalovića, odigrao je u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića. Predstava je premijerno izvedena u martu 2020. godine.
Imao je potrebu da se izrazi ne samo kao glumac već i kao kompletan autor, pa osamdesetih godina na scenu ponovo uvodi formu kabarea (JDP – „Kabare“ 1986; Pozorište Slavija – „Obično veče“ 2002, „Izgubljena forma“, 2005, „Začin“, 2009).
Igrao je i na drugim pozorišnim scenama, u Narodnom pozorištu u Beogradu (čiji je član bio u periodu od 2006. do penzionisanja 2011.), Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru „Vuk“.
Lane Gutović u "Otelu"
Sarađivao je s vodećim rediteljima poput Miroslava Belovića, Bore Draškovića, Bojana Stupice, Mate Miloševića, Arsenija Jovanovića, Ljubiše Ristića, Ježija Jarockog, Steve Žigona, Dimitrija Jovanovića, Jagoša Markovića, a bio je nezaobilazan u podelama Dejana Mijača.
U filmografiju Milana Gutovića ulaze ostvarenja „Drugarčine“, „Berlin kaput“, „Povratak otpisanih“, „Srećna porodica“, „Erogena zona“, „Još ovaj put“, „Boj na Kosovu“, „Debeli i mršavi“, „Majstor i Šampita“, „Špijun na štiklama“, „Poltron“, „Sedam i po“, „Mali svet“.
Godine 1981. u filmu „Laf u srcu“ kreirao je lik Šojića koji će razvijati u filmskom serijalu „Tesna koža“ 1 – 4.
Lane Gutović u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović"
Snimio je na stotine televizijskih filmova i serija („Diplomci“, „Sedam sekretara SKOJ-a“, „Bolji život“), među kojima su nezaboravne uloge u „Otvorenim vratima“ (Ujak Dragoslav Jakovljević), „Metli bez drške“ (Ognjen Lepšanović) kao i lik Pustolova u serijalu za najmlađe „Dobro veče, deco“.
Za ulogu u predstavi „Pučina“ Dejana Mijača, nagrađen je na Sterijinom pozorju, dobio je statuetu „Ćuran” za najbolje glumačko ostvarenje na Danima komedije u Jagodini (tada Svetozarevu) i Godišnju nagradu JDP-a.
Uloga u predstavi „Ruženje naroda“ u dva dela donela mu je nagradu za glumačku bravuru „Zoran Radmilović”. Nagradu „Raša Plaović” dobio je za ulogu u predstavi Vesele žene vinzorske. Dobitnik je dve nagrade za životno delo - „Zlatni ćuran” (2019) i „Nušićeve nagrade” (2020).
Sa Markom Todorovićem u predstavi "Bele rakete lete na Amsterdam"
Zlatnu arenu u Puli dobio je za ulogu u filmu „Poltron“, a nagradu Car Konstantin za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.
Godine 2014. dobija nagradu makedonskog TV magazina „Bekstejdž” za ulogu Srećka Šojića u filmu „Tesna koža“ koji je najrepriziraniji strani film u Makedoniji i najveći filmski favorit makedonske publike.
U periodu od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.
Preminuo legendarni glumac Lane Gutović
Zbogom, Lane: Srpska javnost potresena odlaskom slavnog glumca
Komentar