Ruski naučnik: Adenovirusne vakcine daju dugoročniji imunitet

Adenovirusne vakcine kao što su „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i „Astra zeneka“ potpunije simuliraju proces infekcije i doprinose stvaranju zaštitnih antitela sa mnogo većom raznolikošću od vakcina drugog tipa što daje jači i dugoročniji imunitet, izjavio je direktor ruskog Naučnog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
Sputnik
„Vakcine na osnovu adenovirusa potpunije simuliraju proces infekcije, što rezultira jačim ćelijskim imunitetom, uključujući stvaranje memorijskih ćelija. Osim toga, S-protein virusa korona, koji je deo adenovirusne vakcine, doprinosi stvaranju zaštitnih antitela sa mnogo veća raznolikost od drugih vrsta vakcina. Sve to stvara snažniji i dugoročniji imunološki odgovor, omogućavajući ‘Sputnjiku’ da neutrališe čak i nove sojeve virusa korona, uključujući varijantu delta“, objasnio je Gincburg.
Vakcina „Sputnjik Ve“ zasnovana na platformi adenovirusa pokazuje efikasnost od 83,1 odsto za delta soj, dok je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije 94,4 odsto, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Komentar