Na listi i Dodik: Tužilaštvu BiH podneto 29 prijava zbog negiranja genocida

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o izmenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, ova institucija primila ukupno 29 prijava kršenja tog zakona.
Sputnik
S obzirom da su istrage u toku, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su saopštili kako ne mogu da otkrivaju detalje samih slučajeva, ali su naglasili kako je između ostalih zaprimljena i prijava protiv člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, prenose mediji u BiH.
Podsetimo, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula ove godine doneo je odluku o izmenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Nametnutim izmenama se između ostalog kažnjava svako negiranje i poricanje ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti kao i genocida u Srebrenici.
Dodik: Dobio sam poziv iz Tužilaštva BiH /video/
Predviđene su kazne zatvora od šest meseci do pet godina.
Zabranjeno je i dodeljivanje priznanja, nagrada, spomenica ili bilo kakvih privilegija osobi pravosnažno osuđenoj za genocid, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, kao i imenovanje ulica, trgova, parkova, mostova ili institucija po tim osobama. Zabranjeno je i veličanje tih osoba, a za sve to je predviđena kazna zatvora od najmanje tri godine.
Nakon odluke Valentina Incka, usledio je niz reakcija rukovodstva RS koje je odbilo da prihvati Inckovu odluku..
Provociraju haos: Nema toliko zatvora koliko ima Srba kojima srebrenički zločin nije genocid /video/
Komentar