Letonija: Belorusija vodi hibridni rat protiv EU, odabrala je sledeću metu

Letonski premijer Krišjanis Karinš izjavio je da je povećanje priliva nelegalnih migranata koji pokušavaju da se prebace u Letoniju i Litvaniju iz Belorusije „zaoštravanje hibridnog rata protiv Evropske unije“.
Sputnik
„Belorusija vodi hibridni rat protiv EU. Prvi korak načinjen je u pravcu Litvanije, sledeća meta je Letonija. Ne smemo da dozvolimo migrantima koji su se našli u Belorusiji da nezakonito pređu našu granicu. To je spoljna granica EU“, rekao je premijer.
Prema njegovim rečima, Letonija će odlučno nastupiti u toj situaciji.
„Taj hibridni rat Belorusije protiv EU samo je zaoštravanje. Sa svoje strane, držaćemo se zajedno, očuvaćemo mir, ali ćemo odgovoriti vrlo odlučno“, rekao je Karinš.
Beloruski lider Zapadu: "Sekire i vile" vam se mogu vratiti kao bumerang
Litvanija u poslednje vreme izveštava o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Vlasti zemlje proglasile su 2. jula vanrednu situaciju u vezi sa prilivom ilegalnih migranata.
Prema poslednjim podacima, više od četiri hiljade ilegalnih migranata privedeno je u Litvaniji na granici sa Belorusijom od početka godine.
Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da zemlja više neće zadržavati migrante od prelaska u zemlje EU. Kako kaže, zbog sankcija Zapada Minsk za to nema ni novca ni snage.
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Komentar