Api-turizam: Nova privredna grana u Srbiji

Atraktivne destinacije za turiste u poslednje vreme postala su mesta bogata košnicama i pčelama. To je dovelo do ubrzanog razvoja potpuno nove grane turizma, poznate pod imenom api-turizam.
Sputnik
Brojna svetska naučna istraživanja pokazala su da pčelari žive znatno duže u odnosu na svoje vršnjake koji ne borave pored pčela, a o prednostima meda i ostalih pčelinjih proizvoda, kao i o pozitivnom učinku pčela na ljudski organizam, pišu mnogi časopisi.
Reč api-turizam u korenu ima latinsku reci apis, što znači pčela i u kombinaciji sa reči turizam označava destinaciju gde ljudi mogu na licu mesta da se upoznaju sa životom medonosnih pčela, prenosi „Agropres“.
Ova grana turizma razvija se i u Srbij, a neka od najpoznatijih apicentara su „Jasenica“ u Smederevskoj Palanci i „Sviloš“ na Fruškoj Gori, kao i seoska domaćinstva u Donjoj Draginji kod Prijedora i Brđanima kod Gornjeg Milanovca.
Api-turizam nastao je 2016. u Sloveniji nakon što je vlada ove zemlje, na predlog pčelarskog saveza, prva usvojila strategiju integrisanja pčelarstva i turizma.
Trend se proširio širom sveta, pa su api-centri počeli da se razvijaju u mnogim zemljama od Hrvatske, BiH i Srbije do Grčke i Amerike.
Otkriveni pčelari iz Srbije čiji med sadrži ostatke antibiotika
Na predlog Slovenačkog pčelarskog saveza Generalna skupština UN proglasila je 20. maj za Svetski dan pčela koji se širom planete obeležava od 2018, a datum, kako prenosi portal, predstavlja sećanje na rođendan Antona Janše, začetnika i učitelja modernog pčelarstva iz 18. veka.
Api-turizam doživeo je procvat u Srbiji i regionu nakon izbijanja pandemije korone pre godinu i po dana, kada su ljudi počeli da se okreću prirodi i zdravijem načinu života.
Pod api-turizmom, objašnjava „Agropres“, podrazumeva se koncept putovanja koji se kombinuje sa upoznavanjem pčela i pčelarstva, a za njega se najviše odlučuju vikend turisti koji žele odmor u prirodi i beg od gradske gužve.
Posetioci api-centara imaju priliku da upoznaju svet pčela na licu mesta u pčelinjaku, a prezentuje im se tehnika proizvodnje meda, mogu da ga vrcaju i probaju i organizuju se radionice o značaju pčelinjih proizvoda, spravljanju masti, melema, krema, likera i svega ostalog što se dobija kombinacijom meda i lekovitih biljaka.
Velika prednost je to što se api-turizam kombinuje sa ostalim granama turizma, pa se za posetioce organizuju izleti i upoznavanje prirodnih i društvenih lepota određenog kraja.
Stručnjak upozorava: Američka kuga pustoši pčelinjake
Boravak blizu pčelinjaka ima lekoviti učinak zbog etarskih isparenja meda, propolisa, polena i perge koje blagorodno utiču na čoveka, dok sam zvuk zujanja pčela doprinosi opuštanju uma i tela.
U Kaliforniji već ima nekoliko api-centara koji gostima, osim pčelarskog iskustva, nude set uživanja i odmaranja u spa centrima koji su okruženi aerosolom košnica.
Osim masaža sa medom i drugih tretmana za zdravje i lepotu sa pčelinjim proizvodima, ovi specijalizovani rančevi nude boravak u api-komorama, koje su ekvivalent života u pčelinjaku i gde ljudi udišu vazduh iz košnice koji je bogat bioaktivnim jedinjenjima.
Jedna kalifornijska vinarija došla je na ideju da spoji pčele i vino kroz degustaciju medenog vina i časove o vinarstvu i pčelarstvu, prenosi B 92.
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Komentar