Amerika naoružava ruskog suseda: Odobrena prodaja „ubica tenkova“ Gruziji

Američki Stejt department odobrio je prodaju Gruziji protivtenkovskih raketa „Džavelin“ u vrednosti od 30 miliona dolara, saopštila je Agencija za međunarodni odbrambeni razvoj pri Pentagonu.
Sputnik
Kako je saopšteno iz Pentagona, Stejt department je utvrdio da mogući ugovor ne protivreči spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti SAD.

„Sistemi 'Džavelin' pomoći će Gruziji da izgradi dugoročni odbrambeni potencijal za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta... i poboljšaće mogućnosti Gruzije da reaguje na aktuelne i buduće pretnje, povećavajući svoj protivtenkovski potencijal“, navodi Agencija.

Vojne vežbe NATO i saveznika: Amerika prebacila vojsku i helikoptere u susedstvo Rusije
O mogućem ugovoru obavešten je i Kongres.
Gruzija je ranije zatražila od Sjedinjenih Američkih Državu da joj prodaju 82 rakete „Džavelin FGM-148“ i 46 lansirnih sistema.
Rakete „Džavelin“ proizvodi zajedničko preduzeće kompanija „Rejtion“ i „Lokid Martin“. Inače, protivtenkovski sistem Džavelin opremljen je navođenim raketama, samim tim kada se ona ispali, operater je u mogućnosti da se povuče u zaklon, što povećava stopu preživljavanja vojske.
Podsetimo, u Gruziji su u toku multinacionalne vojne vežbe „Agilan duh“ (Agile Spirit 2021) koje su počele 26. jula, a trajaće do 6. avgusta. U vežbama učestvuje oko 2.500 vojnika iz 15 zemalja – Gruzije, SAD, Estonije, Nemačke, Letonije, Litvanije, Rumunije, Poljske, Španije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Kanade, Italije i Azerbejdžana.
Kako je saopšteno, Amerika je poslala oko 700 vojnika na vežbe u Gruziju.
Komentar