Englezi izmišljaju: Ruski admiral o „zlokobnim misijama“ podmornica „Borej“ na Atlantiku

Britanski mediji spekulišu kada pišu o podmornicama „Borej“ koje zaranjaju 500 metara na Atlantiku, izjavio je bivši komandant ruske Baltičke flote, admiral Vladimir Valujev.
Sputnik
Nemoguće je izmeriti dubinu zaranjanja podmornica ukoliko osoba nije u njoj, istakao je ruski admiral.
„Smatram da su to nagađanja. Ne znam za takve instrumente koji bi mogli da izmere dubinu zaranjanja. Englezi nešto izmišljaju“, ocenio je Valujev.
Opasnost iz dubina: Čega se najviše plaše admirali NATO-a
U isto vreme, bivši komandant Baltičke flote nije isključio mogućnost da „Borej“ zaista može da zaroni tako duboko. Pored toga, kaže da se možda radi o testiranjima nuklearnih pormornica.
Valujev je podsetio da je u Sovjetskom Savezu izgrađena podmornica „Komsomolac“ koja je mogla da zaroni do kilometar dubine, odnosno do mesta gde torpeda ne mogu da dopru.
Ako bi u Rusiji sada postojale takve podmornice, bile bi nedodirljive, zaključio je admiral.
Ranije je britanski list „San“ pisao da su najnovije ruske nuklearne podmornice projekta „Borej“, koje izvršavaju „zlokobne zadatke“ u Atlantskom okeanu, ozbiljno zabrinule britansku vojsku.
Kako se navodi u članku, podmornice su neobično duboko zaranjale i ti manevri su zabrinuli vojsku Velike Britanije. Precizirano je da ruske podmornice najčešće ne zaranjaju dublje od 400 metara, ali da su ovog puta porinule dublje od 500 metara.
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Komentar