Sve dramatičnije u Tunisu: Vojska opkolila i blokirala parlament /video/

Nakon što je predsednik Tunisa suspendovao rad parlamenta i razrešio dužnosti predsednika vlade, posle nasilnih protesta izazvanih naglim porastom broja zaraženih korona virusom i lošom ekonomskom situacijom, pripadnici vojske Tunisa opkolili su zdanje parlamenta i sprečili predsedavajućeg da uđe.
Sputnik
Demonstranti, koji su se ranije sukobili sa policijom, pozdravili su odluku predsednika Kaisa Saida, uzvikujući njegovo ime i mašući državnim zastavama, ali kritičari ga optužuju da je prigrabio vlast i ugrozio krhku demokratiju u Tunisu, prenosi AP.
Said je ukinuo imunitet svim članovima parlamenta i najavio da će uskoro imenovati novog premijera, kako bi se vratio socijalni mir u zemlji.
On je iskoristio posebnu ustavnu meru koja mu dozvoljava da preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vreme dok se ponovo ne omogući normalan rad institucija.
Predsednik Tunisa smenio premijera posle nasilnih protesta
"Doneli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis i dok ne spasemo zemlju", rekao je Said u televizijskom obraćanju.
Ekonomija Tunisa je u krizi već godinama, a u zemlji je nedavno ponovo uveden lokdaun zbog ozbiljnog širenja korona virusa, preneo je Tanjug.
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Komentar