Veliko istraživanje otkriva koja hrana smanjuje rizik od kovida

Mediteranski način ishrane, koji se sastaji od mnogo voća, povrća i ribe, može smanjiti rizik od oboljevanja od kovida 19, a ako do oboljenja dođe, umanjuje rizik od razvoja ozbiljnog oblika te bolesti.
Sputnik
To je utvrdila nedavno objavljenja velika studija istraživača sa Harvarda, Kraljevskog univerziteta iz Londona i kompanije “Zoe”, koja je obuhvatila gotovo 600.000 odraslih osoba.
Naučnici su uporedili simptome koje su prijavili oboleli od kovida 19 i njihove prehrambene navike.
Zaključili su da su oni koji su praktikovali mediteranski način ishrane bogat voćem, povrćem i ribom, imali 10 odsto manje šanse da obole od kovida 19.
Kako je pokazala studija, oni su imali i 40 odsto manje šanse za razvoj ozbiljnih oblika bolesti, u odnosu na one koji se drugačije hrane.
Čak i kad su naučnici u obzir uzeli druge faktore, poput nošenja zaštitne maske ili vežbanja, procenti su ostali isti.
U studiji, koja još nije prošla stručnu recenziju, naučnici su naglasili kako zdrava ishrana utiče i na zdravlje probavnog sistema i veći udeo zdravih mikrobioma, bakterija koje žive u probavnom sistemu. Upravo su te bakterije u nekoliko studija povezane s jačim imunološkim sistemom i manjim rizikom za oboljenje od kovida 19 i drugih bolesti.
Jedan od zaključaka studije je i da je ono što ljudi jedu direktno povezano s drugim faktorima kao što su mesto gde žive i koliko novca zarađuju. Ljudi koji žive u siromašnijim delovima izloženi su većem riziku od oboljevanja od kovida 19 jer imaju manje novca na raspolaganju, lošije se hrane, ređe vežbaju i bili su prisiljeni da nastave da odlaze na posao tokom pandemije kako bi mogli da zaražuju, preneo je portal Zimo.
Komentar