„Defender“ povredio rusku granicu, kapetanu broda posle vežbi - odlikovanje Kijeva

Kapetan britanskog razarača „Defender“, koji je nedavno kod Krima povredio rusku granicu, dobio je odlikovanje ukrajinskih vlasti. Na teritoriji Ukrajine juče su završene vojne vežbe „Si briz“ a neki učesnici manevara, ukrajinski vojnici i predstavnici partnera iz NATO, dobitnici su počasnih medalja, piše izdanje „Fokus“.
Sputnik
Vežbe su trajale od 28. juna do 10. jula, održane su u Crnom moru, a učestvovalo je 5.000 vojnika, 40 aviona i 32 broda iz 32 zemlje.
„Po završetku vežbi ukrajinski i zapadni vojnici odlikovani su počasnim medaljama ‘Zaštitnik Ukrajine’ i ‘Za jačanje borbene gotovosti mornarice’“, piše list.
Među nagrađenima je i komandant razarača Vinsent Oven.

Incident kod Krima

Podsetimo, britanski razarač „Defender“ je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.  
Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.
Rusija je odlučno reagovala. Iz Moskve su poručili da London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor.
Pročitajte još:
Komentar