Zna li Benet da je Gračanica za Srbe isto što i za Jevreje Zid plača

Srbija bi trebalo da jasno stavi Izraelu do znanja da bi bilo kakvo učešće u akcijama povezanim sa srpskim spomenicima od Dečana do Gračanice pa nadalje bilo isto što i otmica Zida plača Jevrejima. Izraelci moraju da znaju da je to isto i da ćemo se mi postaviti kao da je to direktan akt agresije.
Sputnik
Ovako istoričar Dragomir Anđelković komentariše obećanje izraelskog premijera Neftali Beneta premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da će mu pomoći u očuvanju kulturnog nasleđa. Benet je jedan od retkih koji je odgovorio na Kurtijevo pismo poslato još krajem maja, u kome premijer privremenih prištinskih institucija ističe „odlučnost kosovske vlade da zaštiti celokupno kulturno nasleđe, posebno manjinskih zajednica, poput pravoslavnih manastira i crkava“.

Izrael nije spreman da pomogne otmicu srpskog Zida plača

Kurti je pismo poslao na adrese 56 šefova država i vlada, uključujući Beograd, a Benet je odgovorio da će Izrael „biti srećan“ što može da pomogne „u zaštiti spomenika od univerzalne kulturne vrednosti, kao i u pomoći da se na njih obrati pažnja, ali i u njihovo pretvaranje u turističku destinaciju. Imamo ogromno iskustvo sa našim kulturnim mestima u Izraelu, posebno u Jerusalimu i ono što u tom smislu znamo, podelićemo sa vama“.
Prema Anđelkovićevim rečima, ovakav odgovor izraelske vlade je apstraktan, jer se iz pisma ne vidi na zaštitu čije kulturne se misli i da li je Izrael spreman da učestvuje u nečemu što bi se moglo nazvati otmica srpske kulturne baštine.
„Mislim da Izrael nije spreman da ide toliko daleko da učestvuje u otmici srpskog kulturnog nasleđa ne samo zbog odnosa prema Srbiji, već zbog generalnog odnosa prema svetskoj kulturnoj baštini“, kaže Anđelković.

Na KiM je uništeno i jevrejsko nasleđe

Ponuda izraelskog premijera Neftali Beneta premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju u očuvanju kulturnog nasleđa je iznenađenje, jer se od Izraela prirodno očekuje povećana osetljivost na uništavanje, prisvajanje, falsifikovanje i negiranje bilo čijeg nasleđa i istorije, smatra novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.
„Dvadeset godina administracija u Prištini i kosovske institucije nisu uspele da pruže minimum zaštite srpskom kulturnom nasleđu i svima koji ne pripadaju albanskom etničkom korpusu. Nestalo je gotovo sve što je pripadalo drugima, a premijer Izraela trebalo bi da zna da u te druge na KiM spadaju i Jevreji, kojih je ovde ostalo tek nekoliko porodica. Jedva je zaustavljeno uništavanje jednog, dok su na drugom jevrejskom groblju u Prištini ispisivani kukasti krstovi“, kaže Rakočević.
Naš sagovornik podseća na događaje iz 2007, kada su teški kamioni prvo srušili ogradu na jevrejskom groblju koje se nalazi u okviru pravoslavnog groblja u Prištini, a potom istovarivali ogromne količine šuta. Drugi incident dogodio se 2011, takođe u Prištini, kada su nadgrobne ploče drugog jevrejskog groblja „ukrašene“ kukastim krstovima.
Gomile šuta na jevrejskom groblju 2007.
Tu, prema Rakočevićevim rečima, nije bio kraj uništavanju jevrejskog kulturnog nasleđa na KiM — kada su saznale da će se 2011. vratiti u rodnu Prištinu, vlasti su piscu Nisimu Konfortiju, koji od agresije NATO-a na SRJ živi u Tel Avivu, porušile tri kuće, takođe zaštićene kao kulturno dobro i na njihovom mestu izgradile javni parking.

Izrael je najverovatnije zavaran propagandom Prištine

Rakočević ne isključuje mogućnost da se u slučaju Neftali Beneta radi o odsustvu informacija i propagandi koja dolazi iz Prištine — u kojima se „Kosovo“ prikazuje kao multietničko i multikulturno društvo koje poštuje „evropske vrednosti“. Međutim, sigurno je da niko ne može prevideti činjenicu da je na Kosovu u doba mira uništeno i oskrnavljeno 156 crkava i manastira, da su uništene gradske celine i objekti, da je uništeno i oskrnavljeno na desetine hiljada grobova, uključujući i jevrejska.
„Takvim pristupom nije moguće ni pomisliti da se može doći do integralne kosovske kulture i kosovskog nasleđa. Taj kosovski administrativni model je propao, mi ovde imamo jasno vlasništvo i vrlo dobro znamo šta je srpsko, albansko, osmansko, jevrejsko, romsko, goransko kulturno nasleđe“, ističe Rakočević.
O tome šta pismo izraelskog premijera znači na političkom planu, prema Rakočevićevim rečima, možemo samo da nagađamo — na terenu je stvar potpuno drugačija jer nema minimuma sloboda za druge i drugačije. Da ima, Nisim Konforti bi živeo u svom domu u Prištini ili bi mogao makar da ima pravo na svoju imovinu i imovinu svojih predaka koji su stradali u Holokaustu, zaključuje Rakočević.
Komentar