LNR: Na teritoriji pod kontrolom Kijeva raspoređeno teško naoružanje

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštila je da je na teritoriji pod kontrolom Kijeva raspoređeno teško naoružanje ukrajinskih snaga.
Sputnik
Konkretno, na železničkoj stanici u mestu Rubežno registrovano je šest PRO kompleksa „Strela -10“, kompleks „Tunguska“, šest protivtenkovskih topova „Rapira“, tri haubice „Ljaguška“, devet protivtenkovskih navođenih raketnih kompleksa „Konkurs“ i 21 borbeno oklopno vozilo.
Prema rečima portparola Narodne milicije Ivana Filiponenka, oklopna vozila su takođe uočena u još dva mesta pod kontrolom Kijeva.
LNR: Ukrajinski diverzanti napali posmatrački punkt, poginulo pet ustanika
„Kršeći 3. tačku dodatnih mera protivnik nastavlja da razmešta naoružanje i tehniku u naseljima na teritoriji pod kontrolom Kijeva“, rekao je Filiponenko.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.
Pročitajte još:
Komentar