„Veoma opasna vremenska situacija“: Narandžasti meteoalarm za celu Srbiju, UV zračenje u crvenom

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 36 do 39 stepeni Celzijusa, lokalno i 40 stepeni. Takođe, veći deo Srbije je u crvenom kada je u pitanju UV zračenje.
Sputnik
Samo će na severozapadu zemlje najviša dnevna temperatura biti od 32 do 35 stepeni, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.
Za područje cele Srbije, izuzev Bačke i Srema, na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme, i to zbog izuzetno visokih temperatura i mogućnosti nevremena sa grmljavinom.
Kako navode iz RHMZ, kada su u pitanju visoke temperature, u pitanju je „veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana“.
„Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju“, saopštava RHMZ.
RHMZ navodi i da će danas indeks UV zračenja u celoj Srbiji biti između 9 i 10, što je vrlo visoko.
Od subote do ponedeljka biće svežije za pet do osam stepeni, a zatim ponovo veoma toplo.
Pročitajte još:
Komentar