Zaharova uporedila fotografije američke ambasade u Kijevu i reprezentacije Engleske 1938.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je fotografiju osoblja ambasade SAD u Kijevu obučenog u novi dres ukrajinske fudbalske reprezentacije sa fotografijom nacističkog pozdrava reprezentacije Engleske na Olimpijskim igrama 1938. u Nemačkoj.
Sputnik
Zaharova je na svom kanalu na Telegramu postavila crno-belu fotografiju engleske reprezentacije iz tih godina i fotografiju predstavnika američke ambasade u Kijevu ove godine.
Ispod fotografije stoji potpis: „14. maja 1938. Reprezentacija Engleske na Olimpijskom stadionu u Berlinu podigla je ruke u znak nacističkog pozdrava. Prisutni su bili Gering, Hes i Gebels“, „10. juna 2021. Američka ambasada u Kijevu u dresovima sa ukrajinskim ekvivalentom nacističkog pozdrava – „Slava Ukrajini!“.
U junu je predstavljen novi dres ukrajinske reprezentacije za učešće na evropskom fudbalskom prvenstvu EURO 2020. Na majicama su natpisi „Slava Ukrajini!“ i „Slava herojima!“, kao i obris Ukrajine sa Krimom u svom sastavu. U početku je ovu varijanu odobrila UEFA, međutim Rusija je 8. juna uputila žalbu UEFA-i u kojoj je skrenula pažnju na „korišćenje političkih motiva“ na dresovima.
Pres služba UEFA saopštila je u četvrtak da zahteva od ukrajinskog tima da ukloni sa dresa na Evropskom prvenstvu natpis „Slava herojima“. UEFA je objasnila da je nova varijanta majice dresa sa dodatkom natpisa „Slava herojima“ na unutrašnjoj strani odobrena u decembru 2020. godine. Pri tome su u UEFA priznali da u to vreme kombinacija dva slogana nije uzeta u obzir. U svemu ostalom dresovi su u skladu sa pravilima, dodaje se u saopštenju UEFA.
Podsetimo, slogan „Slava Ukrajini! Herojima slava!“, nastao je u periodu Drugog svetskog rata, kao pozdrav članova „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ i „Ukrajinske ustaničke vojske“, čiji lider je bio Stepan Bandera, koji je sarađivao i sa nacistima.
Pročitajte još:
Komentar