Poruka Mladićevog advokata: Osuđen je general a ne srpski narod

Pobedila je politika a ne pravo,  reči su kojima je advokat generala Ratka Mladića Branko Lukić prokomentarisao drugostepenu presudu Žalbenog veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu. Presudom je potvrđena prvostepena presuda Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor.
Sputnik
„Postoji samo mogućnost da uložimo vanredni pravni lek – da se traži preispitivanje pravosnažne sudske odluke, ali to je na nekom akademskom nivou,“ konstatuje naš sagovornik.
Haški sud u brojkama LAT
Kako kaže, prvostepena presuda ni u kom delu nije izmenjena, jer je većina sudija glasala za sve navode iz prvostepene presude.
„Presuda za genocid u Srebrenici, a ne i u pet opština ne može da ima nikakvu pravnu reperkusiju na Republiku Srpsku ili državu Srbiju, a danas nismo čuli ni videli da je optužen srpski narod već general Mladić, iako je tužilaštvo pokušalo da svojom optužnicom nametne krivicu srpskom narodu,“ objašnjava Lukić.
Presude Haga
Lukić kaže da iako nema pravnih reperkusija za očekivati je da bude političkih. 
„Nadali smo se da ćemo uspeti, a toliko je bilo grešaka, ali nije bilo volje da se sagledaju dokazi,“ zaključuje Lukić.
Presuda Mladić
Sud je inače odbio i žalbe tužilaštva da se Mladić optuži i za genocid u pet opština za koje je oslobođen po prvostepenoj optužnici.  
Pročitajte još:
Komentar