„Zvezdana kapija“: Džinovski portal povezuju ljude s kraja na kraj sveta - uživo /video/

Inspirisana filmom „Zvezdana kapija“ ova instalacija pod nazivom „Portal“ ne omogućava teleportaciju od jednog do drugog mesta, ali umesto toga nudi pogled na grad druge države,  udaljen čak 600 kilometara i to u realnom vremenu.
Sputnik
Haj tek portali postavljeni u Viljnusu u Litvaniji i Lublinu u Poljskoj, izgledaju poput nečega iz naučno-fantastičnog filma.
Veliki kružni portal sadrži džinovske ekrane i kamere i omogućava da svako ko je ispred portala u određenom trenutku može videti one koji su ispred portala u drugoj državi.
I u Viljnusu i u Lublinu portali su postavljeni u centralnom gradskom jezgru. Nalaze se pored železničke stanice,  na centralnom gradskom trgu, prenosi sajt mymodernme.
„Čovečanstvo se suočava sa mnogim potencijalno smrtonosnim izazovima; od socijalne polarizacije, klimatskih promena ili ekonomskih pitanja. Međutim, ako pažljivo pogledamo, jedan od glavnih uzroka je nedostatak empatije i uska percepcija sveta, koja je često ograničena na naše nacionalne granice “, objašnjava Benediktas Gilis, predsednik istoimene Fondacije i pokretač ideje o portalu.
„Zbog toga smo odlučili da oživimo ideju portala - to je most koji objedinjuje i poziv da se uzdignemo iznad predrasuda i nesuglasica koje pripadaju prošlosti. To je poziv da se uzdignemo iznad iluzija“.
Ovaj futuristički projekat treba da bude pokrenut i u drugim državama. Stanovnici Rejkjavika na Islandu i u Londonu u Engleskoj u budućnosti mogu uskoro očekivati portal u svojim gradovima.
Pročitajte još:
Komentar