„Treće oko“: Rešenje za one koji ne mogu da skinu pogled sa mobilnog telefona /video/

Južnokorejski industrijski dizajner osmislio je satirično rešenje za ljude koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana mobilnih telefona, pa im preti opasnost da udare u neku prepreku na ulici. Radi se o „trećem oku“ koje se stavlja na čelo i štiti korisnika od moguće povrede.
Sputnik
Autor ovog rešenja je dizajner Peng Min Vuk, a njegovo „treće oko“ otvara svoj „kapak“ kada senzor oseti da je korisnikova glava spuštena i okrenuta prema ekranu telefona. Kada je korisnik od prepreke udaljen jedan ili dva metra, uređaj šilje zvučni signal upozorenja na nadolazeću opasnost, prenosi Rojters.
„Ovo je budućnost čovečanstva s tri oka“, rekao je Peng, postdiplomski student inženjerskog dizajna za inovacije u Londonu, demonstrirajući u okolini Seula kako se koristi „treće oko“, koje je deo njegovog konceptualnog rada „fono sapijens“.
„S obzirom na to da ne možemo da odvojimo pogled od pametnih telefona, u budućnosti će nam biti potrebno dodatno oko", rekao je.
Njegov izum koristi žiroskopski senzor da bi prepoznao položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke. Senzori su povezani sa mikrokontrolerom koji pokreću baterije.
Pročitajte još:
Komentar