Ponovo zaoštravanje situacije na granici Kirgizije i Tadžikistana

Situacija na granici između Kirgizije i Tadžikistana ponovo se pogoršala, saopštila je za Sputnjik kirgiska Državna granična služba.
Sputnik
 
„Tadžikistanska strana je, narušivši sve prethodno postignute sporazume međuvladinih delegacija strana o delimitaciji i demarkaciji granice, 4. juna 2021. godine oko 3 časa počela da postavlja kontejner na neopisanom delu granice u rejonu Unžu-Bulak Oške oblasti, ušavši u dubinu teritorije Republike Kirgizije do hiljadu metara“, rekao je sagovornik agencije.
Prema njegovim rečima, „prema stanju od 6 časova (2 časa po srednjoevropskom vremenu) na granici je situacija napeta, tadžikistanska strana ostavila je kontejner na neopisanom delu državne granice u toj oblasti i povukla se na 600 metara od njega“. Osim toga, prema informaciji granične službe, „sa strane Tadžikistana primećuje se koncentrisanje vojske u vozilima i lakim oklopnim vozilima“.
„Kirgiska strana preduzima mere za regulisanje situacije na nivou pograničnih predstavnika strana, ali granični predstavnici Tadžikistana ne odgovaraju na telefonske pozive“, naglasila je služba.
Predsednik Kirgizije: Neću dozvoliti vojsci da napada susedne zemlje
Kako se navodi, jedinice kirgiske granične službe smeštene na delu državne granice sa Tadžikistanom prešle su na pojačani režim rada.
Biškek je takođe optužio Dušanbe za narušavanje ranije postinutih dogovora o deskalaciji.
„Kršeći prethodno postignute sporazume, tadžikistanska strana je eskalirala i pogoršala situaciju na državnoj granici, što ne odgovara dobrosusedskim i prijateljskim odnosima“, rekao je predstavnik vlade Kirgizije za Sputnjik.
Sukob između stanovnika pograničnih regiona dveju zemalja 29. aprila prerastao je u oružanu konfrontaciju. Sukobi između graničara trajali su više od šest sati. Poginulo je 36 državljana Kirgizije, a ranjeno oko dvesta. Tadžikistan je saopštio o 19 poginulih i 87 povređenih. Više od trista kuća i infrastrukturnih objekata je uništeno ili spaljeno.
Uveče 29. aprila strane su se dogovorile o prekidu vatre i povlačenju snaga sa granice, ali sutradan je nastavljena razmena vatre. Novo primirje postignuto je kasno popodne 30. aprila. Svi vojnici iz Tadžikistana napustili su teritoriju Kirgizije 1. maja.
Pročitajte još:
Komentar