Opasan i ozbiljan incident: Nastavljaju se osude povodom incidenta sa avionom "Rajan era" u Minsku

NATO prati incident sa „nasilnim sletanje“ aviona „Rajan era“ u Minsku i hapšenje opozicionog aktiviste Romana Protaseviča, rekoa je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Sputnik
„Pažljivo pratimo prinudno sletanje aviona "Rajan era" koji je leteo iz Atine u Viljnus, kao i izveštaje o hapšenju opozicionara Romana Protaseviča. To je ozbiljan i opasan incident koji zahteva međunarodnu istragu“, napisao je Stoltenberg na tviteru.
Ministar finansija nemačke Olaf Šolc je saopštio da će zbog ovog incidenta EU morati da preduzme mere protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.
„Evropski savet će preduzeti mere protiv beloruskog diktatora Lukašenka i njegovog režima. Ovakav akt kršenja međunarodnog prava ne može ostati bez odgovora“, dodao je Šolc.
U međuvremenu, francusko i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvali je ambasadore Belorusije u Parizu, odnosno Varšavi, zbog navedenog incidenta.
Ranije je saopšteno da je osnivač Telegram kanala "Neksta" Roman Protasevič uhapšen na aerodromu Minska. On je optužen, između ostalog, za "Organizaciju masovnih nemira" u Belorusiji.

Detalji incidenta sa "Rajan erom"

Pročitajte još:
Komentar