"Naoružan je": Belgija i dalje traga za anti-lokdaun "Rambom" koji preti glavnom državnom virusologu

Belgijska vojska već pet dana bezuspešno traga za odbeglim belgijskim vojnikom, koji je pretio glavnom državnom virusologu i brojnim državnim institucijama. ​U vozilu koje je koristio begunac otkrivena su četiri protivtenkovska raketna bacača i municija.
Sputnik
Kako navode belgijski mediji, 46-godišnji vojnik Jurgen Konings nestao je u ponedeljak iz svog doma u opštini Dilsen-Stokem na granici s Holandijom.
Vlasti veruju da je naoružan i upozoravaju da može naškoditi brojnim institucijama i osobama, među kojima je i glavni državni virusolog.
Belgijska vojska pretražila je 10 stanova u kojima žive osobe koje se smatraju bliskima osumnjičenom, navodi se u izjavi javnog tužioca.
Javnost je upozorena da ne prilaze muškarcu koji se nalazi na državnom popisu terorista.
U potragu, koja je u toku u području Limburga na granici s Holandijom, uključene su nemačka i holandska policija, saopštila je televizijska kuća VRT.
Za slučaj pokušaja ubistva i kršenje zakona o posedovanju oružja povezanog s terorizmom imenovan sudija specijalizovan za pitanja terorizma.
Jurgen Konings pretio je na društvenim mrežama glavnom državnom virusologu Marku Van Ramstu koji je inače kritikovan u javnosti zbog rigidnih karantinskih mera.
Konings je takođe izneo negativne stavove protiv karantina i anti pandemijskih mera.
Navodio je da ne može da živi u društvu u kome su ljudi lišeni svega zbog policije i virusologa.
Istovremeno, Konings je pretio i drugim ljudima i državnim institucijama.
Konings je služio u belgijskoj vojsci, u Bosni, na Kosovu, Libanu, Iraku i Avganistanu, prenose mediji.
Komentar