NATO obećao pomoć susedima Rusije za pomoć u suprotstavljanju „ogromnom pritisku“

NATO će uvek podržavati svoje partnere u Gruziji i Ukrajini kako bi „pomogao da se izdrže ogromni pritisci Rusije“, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoana, govoreći na prolećnom plenarnom zasedanju parlamentarne skupštine Alijanse.
Sputnik
„Naš stav je očigledan: nikada nećemo priznati aneksiju Krima, podržavaćemo naše partnere u Ukrajini i Gruziji kako bismo im pomogli da izdrže ogroman pritisak Rusije“, rekao je on.
Džoana je istakao da „Rusija zadržava snažno vojno prisustvo i na teritoriji Ukrajine i na njenim granicama“.
Ne prihvatamo politiku svršenog čina i upotrebu sile protiv suverene države“, istakao je on.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe istakao da se nastavlja „značajno vojno prisustvo Rusije u blizini granice sa Ukrajinom, uprkos određenom smanjenju“ i naglasio potrebu da saveznici „ostanu na oprezu i pažljivo prate situaciju“.
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu. Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.
Pročitajte još:
Komentar