Vojna parada za Dan pobede održana u Donjecku i Lugansku /video/

U Donjecku i Lugansku je održana vojna parada u čast 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, javio je naš dopisnik.
Sputnik
U glavnoj ulici Donjecka, u neposrednoj blizini Trga Lenjina, održana je svečana ceremonija početka vojne parade.
Paradi prisustvuju lider DNR-a Denis Pušilin, šefovi ministarstava i resora, kao i pozvani počasni gosti.
Dana 9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.
Parada je održana i u Lugansku.
Lider nepriznate Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik obratio se učesnicima i posetiocima parade.
​„Deveti maj je sveti datum za naše građane. Svaka porodica ima svoje heroje koji žive u našim srcima. Ovaj dan vratio je svetu pravo na život i nadu u budućnost... Naša sveta dužnost je da sačuvamo uspomenu na podvig i junaštvo sovjetskog naroda. Ponosni smo na ratnike i pozadince koji su dali svoje živote za živote drugih, spasili Otadžbinu, živote budućih generacija, štiteći svet od fašizma“, rekao je Pasečnik.
On je dodao da pobeda u Drugom svetskom ratu „ujedinjuje i služi kao primer nepokolebljivosti i patriotizma za mlade“. Pasečnik se zahvalio veteranima i naglasio da je njihov podvig primer za nove generacije.
Celu paradu pobede sa Crvenog trga iz Moskve pogledajte sa srpskim prevodom na našem Jutjub kanalu:
Pročitajte još:
Komentar