Blinkenova poseta za Kijev – signal pomoći u borbi protiv „ruske agresije“

Ukrajina doživljava posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu kao znak podrške u suprotstavljanju „ruskoj agresiji“ i računa na jačanje pomoći u odbrambenoj sferi, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnh poslova Evgenije Jenjin.
Sputnik
„Tu posetu smatramo signalom izuzetno snažne podrške Sjedinjenih Američkih Država u suprotstavljanju ruskoj hibridnoj agresiji. Želim da podsetim da je ta poseta američkog državnog sekretara Ukrajini prva prava bilateralna poseta evropskoj prestonici“, rekao je on za televiziju „Ukrajina 24“.
Borba protiv „ruske agresije“: Amerika izdvojila 155 miliona dolara za Ukrajinu
Prema njegovim rečima, kao rezultat Blinkenove posete, Kijev računa na jačanje političke podrške i pomoći u oblasti odbrane. Takođe je rekao da Kijev očekuje od Vašingtona dalju podršku reformi i „modernizacije svih životnih sfera, pre svega onih koje su povezane sa nacionalnom bezbednošću o odbranom“.
„Razgovaraćemo o intenziviranju saradnje u sferi trgovine i ulaganja, kao i o rastu potencijala za saradnju u okviru međunarodnih organizacija. Govorićemo o mehanizmima tehničke pomoći koji su danas toliko potrebni ukrajinskoj ekonomiji, uključujući energetskom sektoru“, precizirao je političar.
Podsetimo, Blinken će 5-6. maja posetiti Kijev i sastati se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.
Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je rekao da svi znaju da Rusija nema nameru bilo koga da napada a da je „ruska pretnja“ – izmišljotina.
Pročitajte još:
Komentar