Čavušoglu: U Turskoj će se proizvoditi „Sputnjik Ve“

Turska je kupila od Rusije vakcinu protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i usmerena je na zajedničku proizvodnju ruske vakcine, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu za Sputnjik.
Sputnik

„Ministar zdravlja Turske rekao mi je da su se sa ruskim kolegama dogovorili o kupovini vakcina ‘Sputnjik Ve’ za zajedničku proizvodnju. To je, naravno, srednjoročni plan“, rekao je on.

Ranije je agencija Anadolija javila da je Turska potpisala ugovor o isporukama vakcina „Sputnjik Ve“.

Ruski fond za direktne investicije i turska farmaceutska kompanija „Viskoran ilač“ postigli su ove nedelje dogovor o proizvodnji ruske vakcine protiv kovida.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Vakcina je registrovana u 60 zemalja sa ukupnom populacijom od tri milijarde ljudi. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Komentar