Od „ruske revolucije“ profitirao je i britanski premijer /video/

Gorčin Stojanović, pozorišni reditelj, fudbalski kolumnista i pasionirani ljubitelj fudbala, bio je gost Sputnjikove emisije „Miljanov korner“ u kojoj je govorio na temu fudbalske predstave najmoćnijih klubova Evrope i njihovim, za sad, propalim planom o stvaranju Superlige Evrope.
Sputnik
Ruska revolucija je spasla Evropu – uz poslednji pozdrav iz Moskve

Fudbalska predstava je zamalo postala tragedija za najpopularniju igru na svetu, ali se završila fijaskom i uslovno rečeno – pobedom naroda.

„Krenulo je kao super spektakl, a ispala je farsa. Ja mogu da kažem dve stvari. Prvo, ta liga dvanaestorice, zamalo petnaestorice, ona već postoji. Mi kad se setimo ko je osvajao Ligu šampiona posle Porta 2004. godine, Ajaksa i Bajerna, ostalo su sve osnivači Superlige. Na izvestan način ovo je nehotično, kao neki cinični odgovor na ono što radi UEFA“, naveo je Stojanović.

Tačku na Superligu stavili su britanski klubovi, najpre Čelsi, u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča koji se prvi povukao iz sporazuma pokrenuvši „rusku revoluciju“.

Svemu je prethodio i niz žestokih pretnji koje je izneo britanski premijer Boris Džonson, koji je, na kraju, iz cele priče izašao kao pobednik.

„Od Džonsona nisam očekivao da će tako burno da reaguje, od navijača jesam jer šta god uradila Margaret Tačer u Britaniji, ona nije uništila javnost. Društvo možda, ali javnost ništa ne može da uništi. Džonson je uradio nešto što je logično, namestilo mu se i popularnost mu je naglo skočila“, istakao je Stojanović.

On navodi da pripada konzervativnom načinu mišljenja onih koji misle da je Kup šampiona format koji je idealan, i da eventualno neki ustupak može da se učini onima koji imaju najviše novca, pa da na primer imaju dva predstavnika.

„Ali od trenutka kad je napravljena Liga šampiona, pogotovo u poslednjim izdanjima, i negde otprilike 2001, 2002, 2003. kad je FlorentinoPeres odlučio da napravi Galaktikose i da koncentriše kapital, tu sad više ne govorimo o fudbalu ni o lepoti fudbala. Govorimo o koncentraciji kapitala na jednom mestu, to je jedna stvar“.

Druga stvar koju je istakao Stojanović je da je neminovno da se dogodi neka vrsta promene koja će ili legalizovati postojeće stanje, ili će se pre ili kasnije desiti neka druga vrsta urušavanja, poput gubitka Kupa UEFA, ali i pre toga urušavanjem FA kupa, Kupa pobednika kupova, te će po njegovim rečima nastati neka forma takmičenja slična spornoj Superligi.

„Da li će to biti zatvorena liga od 20 klubova, da li će biti poluotvorena liga, nešto će se u tom pravcu sigurno desiti zato što objektivno opada interes kod mlađe populacije, da se njime pre svega bave – i da ga gledaju i da ga igraju“.

Na pitanje našeg Miljana Milićevića ko je po njegovom mišljenju presudio u borbi protiv Superlige Stojanović je povukao paralelu sa engleskom idejom Lige šampiona.

„Pet godina nije bilo Engleza u evropskim takmičenjima, napravljena je Premijer liga, upravo zbog toga, da bi se novac koncentrisao na jednom mestu. London je postao finansijska prestonica pa maltene sveta, i prestalo je bilo šta da se proizvodi u Britaniji. Onda je krenuo taj veliki novac u fudbal iz čega je nekako neminovno iščileo ovaj fudbal kakav mi znamo. Nastala je Liga šampiona, i mi smo se u početku radovali“, istakao je Stojanović.

► Legendarni Nemac opčinjen Ruskinjom – Marina je napravila čudo usred pandemije

► Od ivice života do „fotelje“ – za četiri godine

► Jedan čovek je stao pred besne navijače – i odbranio fudbal /foto, video/

Komentar