Kovid 19 smanjio natalitet u svetu

Pandemija korona virusa uticala je na pad nataliteta u svetu, pokazala je studija austrijskog demografa Tomasa Sobotke.
Sputnik

Pandemija korona virusa smanjila je natalitet širom sveta, pokazala je studija austrijskog demografa. Studija Tomasa Sobotke, demografa Akademije nauka Austrije, pokazuje da ni u jednoj zemlji sveta, koja je obuhvaćena istraživanjem - 15 članica EU, Švajcarska, SAD, Rusija, Južna Koreja, Tajvan, Norveška i Ukrajina - devet meseci posle početka pandemije nije došlo do povećanja nataliteta.

Štaviše, vidljiv je i jasan pad nataliteta, koji u Španiji, na primer, iznosi 20 odsto. Najveći pad nataliteta zabeležen je u državama u kojima je prvi talas pandemije izazvao visoke stope infekcije i veliki broj smrtnih slučajeva, kao što su Španija i Italija. U Italiji je natalitet opao za osam odsto.

Upadljiva je i situacija u Mađarskoj, gde je došlo do rasta broja rođenja dece do devetog meseca posle početka pandemije, a u novembru je broj stagnirao, da bi u decembru pao za osam odsto, a u januaru za 10 procenata, navedeno je u studiji.

U Austriji je natalitet opao za 5,5 odsto, što odgovara prosečnom trendu svih analiziranih država. U Danskoj, Finskoj i Norveškoj natalitet je ostao stabilan, prenosi Tanjug.

Sobotka ocenjuje da uzrok pada nataliteta treba tražiti i u ekonomskim, ali i zdravstvenim razlozima, jer žene strahuju da ostanu u drugom stanju u vreme pandemije.

Sobotka smatra da će pandemija kovid 19 imati posledice i pošto bude prošla.

Pročitajte još:

Komentar