Kina najavila vizne olakšice za vakcinisane kineskom vakcinom

Kina je saopštila da će pojednostaviti izdavanje viza stranim državljanima koji su se vakcinisali kineskom vakcinom protiv kovida 19.
Sputnik

Vakcinisani putnici koji putuju u Kinu vazdušnim putem i dalje će morati da pokažu negativne testove u skladu sa važećim pravilima, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian, ali nije izneo dodatne detalje o tome kako će se pojednostaviti zahtevi za vizu.

Putnici bi trebalo da se „pridržavaju relevantnih kineskih propisa o karantinu i posmatranju nakon ulaska u Kinu“, rekao je on dodajući da je Kina spremna da izvrši „uzajamno priznavanje vakcinacije sa drugim državama“.

Kineska ambasada na Filipinima saopštila je ranije u ponedeljak da će Kina vratiti pretpandemijske vize onima koji su vakcinisani i revakcinisani kineskim vakcinama. U subotu je Kina najavila pojednostavljeni postupak izdavanja viza za vakcinisane strance koji ulaze u Hong Kong.

Kina je u velikoj meri stavila korona virus pod kontrolu, a u nedelju je zabeležila samo pet novih infekcija, a svih pet su „uvezeni slučajevi“.

Da bi sprečila rizik da uvezeni slučajevi prouzrokuju ponovni porast lokalnih infekcija, Kina ograničava ulazak stranih državljana. Strancima kojima je dozvoljen ulazak u zemlju moraju proći kroz karantin, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Komentar