Španija uvodi ograničenja pre, za vreme i posle Uskrsa

Vlasti španskih regiona, sem Madrida, složile su da ograniče putovanja tokom Uskršnje nedelje.
Sputnik

 

Španski Međuteritorijalni savet nacionalnog zdravstvenog sistema (CISNS), koji okuplja šefove regionalnih zdravstvenih službi i Ministarstvo zdravlja, složilo se da ograniči putovanja tokom predstojeće uskršnje pauze i dugog vikenda od Uskrsa.

Dogovor uključuje zaključavanje teritorija od 26. marta do 9. aprila i od 17. do 21. marta u oblastima u kojima je 19. mart praznik Očeva, prenosi španski El Pais.

Usvojene mere podrazumevaju policijski čas od 23 do 6 sati ujutru, zabranu okupljanja više od četiri osobe u zatvorenom i šest na otvorenom prostoru, dok u kućama i stanovima mogu da borave samo oni koji u njima žive.

Predviđena je i zabrana organizovanja događaja bilo koje vrste, dok se regionima savetuje da ne ublažavaju mere ranije uvedene dve nedelje pre Uskrsa, čak i ako se epidemiološka situacija poboljša.

Kako je odlučeno, sve teritorije će biti predmet perimetalne blokade, osim Kanarskih i Balearskih ostrva, međutim turistima će u tom periodu biti zabranjen ulazak.

Odluka je doneta radi sprečavanja širenja korona virusa i sa tim se složilo svih 17 regiona sem Madrida, ali odluka će biti obavezna za sve.

Madridski sekretar zdravlja Enrike Ruiz Eskudero rekao je da Madrid neće zatvoriti svoje granice i da će preduzeti mere za koje smatra da su odgovarajuće.

Komentar