Prištinski advokat u ime vlasnika „žute kuće“ pokreće tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte

Prištinski advokat Tom Gaši objavio je da je dobio punomoćje albanske porodice Katući, vlasnika „žute kuće“, da pokrene tužbu protiv Dika Martija, Karle del Ponte i Hosea Pabla Barajbara.
Sputnik

On tvrdi da je Dik Marti neovlašćeno boravio u kući ove porodice, prevario Savet Evrope svojim izveštajem o ubistvima i trgovini organima, obmanuo kosovske institucije koje su glasale za formiranje Specijalnog suda, a da je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte koristila lažne podatke u svojoj knjizi, koje je Marti kasnije koristio za izveštaj.

Smatra i da bi Specijalni sud trebalo raspustiti.

„Iako u kući porodice Katući nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Dik Marti je prevario i zaveo Savet Evrope tvrdeći da su članovi OVK tokom i posle rata, stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, navodno držali u njegovom domu, da su ilegalno mučeni, ubijani, a njihova tela nošena za međunarodnu trgovinu“, naveo je Gaši u objavi na Fejsbuku naslovljenoj „Braneći nacionalne vrednosti Albanije, braneći OVK, protiv Specijalnog suda“.

Krivična prijava biće podneta i protiv šefa Kancelarije za nestale osobe i forenziku Unmika, Hosea Pabla Barajbara, koji je takođe, kako tvrdi Gaši, ilegalno otišao u kuću porodice Katući, u potrazi za dokazima o trgovini ljudskim organima, ali do kojih, kako je naveo, nikada nije došao.

Advokat Gaši dodaje da bi usled toga trebalo pokrenuti pravni postupak za raspuštanje Specijalnog suda stvorenog „klevetom i lažnim izjavama“, preneo je portal „Kossev“.

Pročitajte još:

Komentar