Slovački premijer: Moskva predlaže - ako zbog ruske vakcine preti pad vlade, da raskinemo ugovor

Slovački premijer Igor Matovič saopštio je da je od ruskog proizvođača vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobio zvanični predlog da se poništi ugovor o isporukama vakcine Slovačkoj ako zbog ruskog preparata postoji opasnost da padne vlada u Bratislavi.
Sputnik
„Sinoć kasno sam dobio zvanični predlog proizvođača vakcine da su spremni, u situaciji kada su preparat u Slovačkoj toliko omrznuli da koalicioni partneri u vladi prete padom vlade, da danas raskinu ugovor o isporuci dva miliona doza vakcine. Bez sankcija po Slovačku jer 40 zemalja čeka isporuku ‘Sputnjika Ve’ “, naveo je Matovič.

On je dodao da lično u potpunosti razume rusku stranu i da bi mu, da je na njihovom mestu, isto tako bilo neprijatno ako bi preparat koji spasava živote bio korišćen za političke okršaje.

Skandal sa Ukrajinom i najnoviji post premijera nisu povezani.

Matovič je na udaru kritika u svojoj zemlji zbog nabavke ruskih vakcina, ali on kaže da postoje stereotipi da, pregovori sa Rusijom automatski znače izdaju Slovačke.

Skandal u odnosima sa Ukrajinom izazvala je njegova šala da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za vakcine obećao zakarpatsku Ukrajinu. Kijev je zatražio zvanično izvinjenje Matoviča zbog te izjave.

Podsetimo, u ponedeljak je u Slovačku stigla prva partija od dva miliona doza ruske vakcine protiv korone "Sputnjik Ve" koliko je dogovoreno.

Pročitajte još:

 

Komentar