Kijev ljut: Baca drvlje i kamenje na slovačkog premijera zbog „obećanja“ Rusiji dela Ukrajine

Šala premijera Slovačke Igora Matoviča u vezi sa uslovima isporuke zemlji ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) izazvala je veliki skandal u Ukrajini.
Sputnik

Matovič je tokom intervjua za „Radio ekspres“ nedavno upitan šta je obećao Rusiji u zamenu za vakcinu „Sputnjik Ve“. Premijer je kroz šalu odgovorio da se dogovorio o predaji Zakarpatske Ukrajine, pri čemu je odmah istakao niko nije postavio nikakve uslove.

S tim u vezi, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je zatražilo zvanično izvinjenje slovačkog premijera. Kako su saopštili u spoljnopolitičkom resoru, reči Matoviča koje „direktno posežu na teritorijalni integritet Ukrajine“ ─ „kategorički su neprihvatljive i negativno utiču na prijateljsku i dobrosusedsku atmosferu“ bilateralnih odnosa.

MIP Ukrajine je takođe pozvao otpravnika poslova Slovačke u Kijevu Matuša Korbea, protestujući zbog „nekorektnih izjava“ premijera.

Sa svoje strane, šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba oštro je reagovao na Matovičevu šalu.

„Neka dâ (Rusiji u zamenu za vakcinu) nekoliko regiona Slovačke“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Istovremeno, ambasador Ukrajine u Slovačkoj Jurij Muška napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da je posetio Ministarstvo spoljnih poslova zemlje u kojem je „izrazio zabrinutost“ zbog reči Matoviča.

Slovački premijer je poslednjih dana meta oštre kritike proevropskih snaga u zemlji koje nisu pozdravile sporazum sa Rusijom oko isporuka vakcina.

Što se tiče Zakarpatske Ukrajine, tako u Slovačkoj nazivaju ukrajinsku oblast Zakarpatje koju uglavnom naseljavaju Mađari i Rusini.

Podsetimo, u ponedeljak je u Slovačku stiglo dva miliona doza ruske vakcine protiv korone „Sputnjik Ve“.

Pročitajte još:

Komentar