Srpski „Kelti“ na Berlinalu: Čuveni filmski festival u digitalnom formatu

Onlajn izdanje 71. Berlinskog filmskog festivala počelo je juče, a u okviru programa „Panorama“ nalazi se i film „Kelti“ srpske rediteljke Milice Tomović, koji će na Berlinalu imati svetsku premijeru.
Sputnik

Ovogodišnje izdanje čuvenog festivala biće održano u dva dela. Do 5. marta održava se onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom, prenose Novosti.

Svakog dana profesionalnoj publici će putem onlajn-platforme biti na 24 sata ponuđeno gledanje filmova i jednog od festivalskih programa.

Takmičarski program, u kojem se ove godine za jednu od nagrada takmiči 15 filmova, počeo je među ostalim projekcijom jednog od nemačkih filmova u konkurenciji, filmom „Ja sam tvoj čovek“ rediteljke Mari Šreder.

Protest nemačkih kinematografa

U nedelju uveče su uoči Berlinala bioskopi širom Nemačke bili osvetljeni u znak protesta što su kinematografi zbog pandemije zatvoreni od početka novembra.

U programu „Generacija“ prikazan je i jedini ovogodišnji film iz Bosne i Hercegovine, „Tabija“ reditelja Igora Drljače, prenosi Hina.

Sutra će u takmičarskom delu biti prikazana i hrvatska manjinska produkcija „Baksuzno bubanje ili bezumni pornić“ rumunskog redatelja Radua Judea, u kojem učestvuje i hrvatska producentska kuća „Kinorama“.

Pobednike ovogodišnjeg Berlinala stručni žiri, u čijem radu učestvuje i bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, proglasiće u petak.

Pobednički filmovi će zajedno s izborom filmova široj publici biti prikazani od 9. do 20. juna u berlinskim bioskopima kada će biti i uručene ovogodišnje nagrade.

Pročitajte i:

Komentar